14/2/18

Dia de coves: Waitomo brilla en la foscor!

20 juliol - Cel de cuques de llum


Avui ens llevem aviat per arribar aviat a les coves Waitomo, el dia no és gaire esperançador doncs plou una mica... Aquestes coves són conegudes per els seus peculiars habitants: els  "glowworms" (cuques de llum). Els glowworms, (Arachnocampa luminosa), és una espècie endèmica i exclusiva de Nova Zelanda. En el procés de metamorfosis, és a dir, el pas de larva a mosca adulta, la brillantor inicia. Les larves es sospenen al sostre de coves (grutes, i lloc humits en els boscos) mitjançant un fil sedós. Aquest fil junt amb la llum que desprenen atrau a les presses que queden enganxades. D'aquesta forma s'alimenten les larves. Aquesta brillantor s'atenueix molt en els mascles quan s'apropa el moment de sortir de la pupa, mentre s'intensifica en les femelles les quals abans d'arribar a pupes atrauran els mascles per iniciar un nou cicle de vida. Aquesta brillantor és deguda a una reacció química entre la "luciferin", com a substrat i la "luciferase" com a enzim que actua sobre el substrat, l'adenosine triphosphate, una mol·lècula d'energia i oxigen.

Perquè us feu una idea... tot i que és molt difícil de fotografiar.
Imatge pressa de: https://www.boredpanda.com/waitomo-glowworm-cave-new-zealand/


Després de milers i milers d'anys...
De fet, no només es tracta d'una cova, sinó que és una zona de grutes composta per tres grans coves: Waitomo, Ruakuri i Aranui. Totes elles presenten grans formacions d'estalactites (les que pengen) i estalagmites (les que surten del terra) i pilars (la trobada d'una estalagmita amb una estalactita) generades a través de milers i milers d'anys (una estalactita creix un centímetre cada 100 anys..., podeu fer comptes...).




Nosaltres visitarem les tres coves abans mencionades, cova Aranui, Ruakuri (on també trobarem alguns glowworm) i Waitomo (cova del glowwormper excel·lència).
A més cal dir, que la cova Waitomo per veure la colònia més gran de glowworms ho fas sobre una barqueta, fet que li dóna un toc més romàntic / misteriós.

Quan una estalagmita i una estalactita
estan per tocar-se
Actualitzant informació, cal dir que a l'estiu (a almenys l'hivern 2015 no ho feien) també fan activitats d'aventura (rafting, escalada, ...) per la zona i com a pack en la visita a les coves.


Altres formacions mil·lenàries
similars als plecs d'una tela

Després de la visita que ja ens pren tot el matí, dinem i ens acostem a un mirador al costat de les coves, tot i que hem de sortir una mica a corre-cuita donat el temps (sí... torna a ploure...). Però cal avançar que només ens plourà 2-3 dies en tot el mes d'hivern que passem a Nova Zelanda, per tant tampoc ens podem queixar. Com a premi podem veure un preciós arc de Sant Martí!

Arc de Sant Martí a Waitomo!

I bé, entre coves i pluja, finalitza en nostre dia aparcant la campervan, al si no m'equivoco Mangaokewa Reserve, proper a Te Kuiti.


Esther

2 comentaris:

  1. Per cert, et passo els enllaços dels camins on vam veure glowworms (que sospito que n'hi ha bastants més, però tampoc no sortíem gaire de nit...). M'imagino que no és tan espectacular com a les coves, però també té gràcia veure tants punts brillants al cel i a la terra ;-):
    http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/west-coast/places/westland-tai-poutini-national-park/things-to-do/tracks/terrace-walk/
    http://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/northland/places/trounson-kauri-park/things-to-do/trounson-kauri-park-loop-track/?region=northland&park=f2f410fd-b7cd-4a1c-b495-e2ec7efc9a3b&activity=walking-tramping#activitypanel
    (en aquest últim, a més a més hi ha kiwis, o sigui que no s'hi hauria d'anar amb llanterna de llum blanca)

    ResponElimina