14/6/15

Les "sorpreses" que hi han escampades per Laos

2 juny - El museu UXO i l'arribada a Vang Vieng 

Tot això només a la provincia de Luang Prabang

Aquest matí hem anat al museu UXO de Luang Prabang. UXO és una abreviatura de Unexploded Ordance que es podria traduir com munició no explotada. Laos té el lamentable honor de ser el país que ha estat més bombardejat del planeta. Durant la guerra de Vietnam Estats Units va bombardejar durant anys Laos per intentar destruir les rutes de subministrament de l'exèrcit del Viet Cong. En total es creu que uns dos milions de tones d'artilleria va ser llençat sobre Laos. El problema és que s'estima que un 30% de tota aquesta artilleria no va explotar. I clar això suposa un greu problema fins i tot avui en dia doncs sembla que en mitjana cada dia una persona resulta ferida o morta per un accident amb algun UXO.

Aquesta decoració a l'entrada també és trobada la província de Luang Prabang

Aquest museu està finançat per les nacions unides que ja fa anys que estan intentant "netejar" Laos de UXOs i conscienciant a la població del perill que suposa manipular-los. El museu està ple d'antigues bombes, granades o objectes semblants que s'han anat recollint durant els últims anys a la província de Luang Prabang. I això que Luang Prabang és una de les zones que quasi no va ser bombardejada. El problema que tenen a Laos es que hi ha tants UXOs que és impossible que mai netegin el país així que el que fan és, per una banda, tenir patrulles de desactivació que van allà on es produeix l'avistament d'alguna cosa sospitosa i per altra patrulles de neteja que busquen UXOs al subsòl en zones on s'hagi de construir o conrear.

Després de la visita al museu hem tornat al guesthouse a esperar la minivan que ens ha de portar fins a Vang Vieng. La furgoneta ha arribat mitja hora més tard del que crèiem però només era qüestió de paciència. Després de unes 4 hores hem arribat a Vang Vieng.

La ciutat de Vang Vieng fa uns anys era coneguda com la ciutat de festa de Laos. Però sembla que fa un parell d'anys el ministre de turisme va fer una visita i es va quedar tant sorprès del ambient que al dia següent va tancar més de la meitat dels bars de la ciutat per no tenir llicència. Des d'aleshores sembla que ja no és una ciutat de festa i el turisme a canviat a més familiar. O bé això és el que explica la guia, de moment el que podem veure és que hi han molts turistes i tota la ciutat sembla dedicada al turisme "jove".

Vistes des de el nostre guesthouse de Vang Vieng


Teixi


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada