11/5/15

Els temples eròtics

1-2 de Maig - Els trens i els temples de Khajuraho


Un dels molts temples de Khajuraho
El dia 1 hem fet el viatge en tren des d'Orchha fins Khajuraho. L'altre tren que vam agafar no vam tenir cap problema però avui quasi ha estat un desastre. Només arribar a l'estació hem ensenyat el bitllet i hem preguntat a quina andana teníem que anar. Ens han dit que a la 2 i que el tren passaria a les 14.30. Doncs bé minuts abans d'aquella hora han començat a sonar anuncis per megafonia dient alguna cosa sobre el tren de Khajuraho. Aquí ha començat el caos, hem preguntat i uns quants ens deien que havíem de canviar d'andana doncs el nostre tren estava ja a l'andana 4. I uns altres ens deien que no. Finalment ens hem apropat a l'andana 4 i hi havia un tren que ens ha semblat que no anava Khajuraho si  no que venia de Khajuraho però clar no ho teníem gens clar. Aquell tren ja marxa i veient que això és un caos busquem entre d'altres andanes a algú amb alguna mena d'uniforme per poder-nos fiar una mica. Un parell de minuts més tard el trobem, li preguntem i ens diu que hem perdut el tren, que just acaba de marxar! Li pregunto si està segur doncs nosaltres (amb el bitllet a la mà) anem a Khajuraho, no volem el tren que ve d'allà. Sorprenentment el revisor s'ho pensa i diu que potser tenim raó però que no sap a quina hora ve el nostre tren. Com us podeu imaginar ja estem bastant estressats. Doncs vam haver de reservar aquest tren fa 10 dies!

Per sort 10 minuts després se'ns apropa un noi que sorprenentment parla angles i ens diu que no, que anem bé, que el tren surt de l'andana 2 però que cada dia porta un retràs com a mínim de una hora. Com es possible que el revisor de l'estació no ho sàpigui?? En fi.. és Índia... Al final amb dues hores de retràs ha aparegut el nostre tren i l'hem agafat sense problema. Aquest cop tot i ser només 5 hores hem anat en llits i l'Esther ha aprofitat per dormir una bona estona.

El temple anterior una mica més d'aprop
Al matí següent ens hem aixecat d'hora per anar a veure els temples de Khajuraho. Avui és només un petit poblet però als voltants del s. X Khajuraho era la capital de un principat i sembla que als seus gobernants els hi agradava especialment la construcció de temples. Sembla que van arribar a haver-hi 84, avui en dia només hi han uns 30. Això si, en un molt bon estat de conservació. Els temples de Khajuraho són coneguts com els temples eròtics però en realitat són temples hindús dedicats als respectius deus. Per aquella època era molt habitual decorar els temples amb escultures eròtiques doncs segons la religió hindú donava bona sort.

Segles després quan els musulmans van conquerir gran part de l'Índia molts d'aquests temples es van destruir per obscens i pagans. Khajuraho va sobreviure simplement perquè estava en una àrea rural de difícil accés. No van ser "redescoberts" fins al s. XIX per un explorador anglès que els va qualificar com "excel·lents però massa pecaminosos per ser edificis religiosos".


Un tros d'un altre temple de Khajuraho

Dos temples més a Khajuraho
Crec que són els temples més cuidats i millor conservats que hem trobat a l'Índia, molt més si pensem que la majoria de temples a Khajuraho tenen més de 1000 anys!

Teixi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada